Φίμωση – Παραφίμωση
Τι είναι φίμωση;
Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία είναι στενή και «σφιχτή», με αποτέλεσμα την αδυναμία κατάσπασης («κατεβάσματος») της ακροποσθίας και αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου του αγοριού.

Γιατί;
Δεν υπάρχει σαφής αιτία ανάπτυξης φίμωσης.
Συμβαίνει συχνά;
Τα μισά αγόρια ηλικίας έως ενός έτους έχουν φίμωση, που σχεδόν πάντα είναι μια φυσιολογική κατάσταση (φυσιολογική νεογνική/βρεφική φίμωση).
Έως την ηλικία των 3 ετών, ένα στα δέκα αγόρια έχουν φίμωση, πράγμα που είναι επίσης φυσιολογικό. Μετά την ηλικία των 3 ετών, κανένα αγόρι δεν πρέπει να έχει φίμωση.
Σημεία και συμπτώματα;
Κάποια αγόρια εμφανίζουν διόγκωση της ακροποσθίας, «σαν μπαλόνι», κατά την ούρηση.
Συχνός είναι ο πόνος κατά την προσπάθεια αποκάλυψης της ακροποσθίας.
Συχνές είναι επίσης οι τοπικές φλεγμονές του δέρματος της ακροποσθίας, αλλά και της βαλάνου (βαλανοποσθίτιδες).
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η κλινική εξέταση στον παιδοχειρουργό θέτει την διάγνωση, με την εμφάνιση του στενωτικού δακτυλίου που δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου.
Πώς αντιμετωπίζεται η φίμωση;
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις προσέγγισης στο ζήτημα. Αρχικά προτιμάται η συντηρητική αντιμετώπιση, με εφαρμογή κορτιζονούχου κρέμας στην δυσπλαστική ακροποσθία, για 6-8 εβδομάδες. Σημειώνονται ποσοστά ανταπόκρισης στη θεραπεία περί το 60%-80%, αν και αναφέρονται περιστατικά υποτροπών στο 15%-20%.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης εφαρμόζεται η χειρουργική προσέγγιση, που συνίσταται στην περιτομή (ολική αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας) και στην πλαστική ακροποσθίας (αφαίρεση μόνο του προβληματικού στενωτικού δέρματος και πλαστική του εναπομείναντος τμήματος), αναλόγως της κλινικής εικόνας, αλλά και της προσέγγισης που ενδείκνυται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.
Πότε χειρουργούμε την φίμωση;
Πραγματικές ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση είναι:
- Αληθής φίμωση: επιμονή φίμωσης μετά την ηλικία των 3-4 ετών.
- Συχνά επεισόδια βαλανοποσθίτιδας
- Συχνές ουρολοιμώξεις χωρίς άλλη αιτία.
- Πολιτισμικοί – θρησκευτικοί λόγοι με επίκληση από τους γονείς.
Πώς γίνεται η περιτομή – πλαστική ακροποσθίας;
Υπό γενική αναισθησία, εκτέμνεται το παθολογικά στενωμένο τμήμα της ακροποσθίας (πλαστική ακροποσθίας) ή όλη η ακροποσθία, με αποτέλεσμα πλήρως και μονίμως αποκαλυμμένη την βάλανο (περιτομή).
Τι είναι παραφίμωση;
Είναι κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία έχει «κατέβει» και έχει πλήρως αποκαλύψει την βάλανο, αλλά είναι αδύνατη η επιστροφή της και η επανακάλυψη της βαλάνου.
Πώς αντιμετωπίζεται η παραφίμωση; Με προσπάθεια εφαρμογής χειρισμού ανάταξης με σκοπό την επιστροφή της οιδηματώδους ακροποσθίας πάνω από την βάλανο. Επί αποτυχίας του χειρισμού ανάταξης, διενεργείται χειρουργική παρέμβαση, με ραχιαία σχάση και περιτομή.
