general-image

Κρυψορχία

Τι είναι;

Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία ένας ή αμφότεροι οι όρχεις του αγοριού δεν έχουν λάβει την φυσιολογική τους θέση κατά την γέννηση, δηλαδή στο όσχεο.

Γιατί συμβαίνει;

Δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία καθόδου του όρχεος από την ενδοκοιλιακή φάση στο όσχεο.

Δεν υπάρχει σαφής αιτία για την οποία αυτό συμβαίνει.

kr1

Είναι συχνή πάθηση;

Έχει συχνότητα 1%-3% μεταξύ των αγοριών που γεννιούνται. Η συχνότητα αγγίζει το 21% στα πρόωρα νεογνά. Στα τελειόμηνα εμφανίζεται στο 1%-4% των αγοριών.

Σημεία και συμπτώματα

Ένας ή και οι δύο όρχεις ΔΕΝ ψηλαφώνται στο όσχεο ή λείπουν. Σε αμφοτερόπλευρη κρυψορχία το όσχεο φαίνεται υποπλαστικό, «άδειο». Σε περίπτωση που έχουμε την κατάσταση του «ανελκόμενου όρχεος» υπάρχουν στιγμές που είναι ορατός στο όσχεο και άλλες που «απουσιάζει» από την φυσιολογική του θέση.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την ακριβή λήψη ιστορικού, θέτουν τη διάγνωση. Επικουρικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα/triplex οσχέου, συμβάλλουν στην μέτρηση παραμέτρων που θα είναι χρήσιμες στην παρακολούθηση της πορείας ανάπτυξης των όρχεων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η επέμβαση αντιμετώπισης της κρυψορχίας ονομάζεται ορχεοπηξία. Με μια μικρή τομή στη βουβωνική περιοχή, εντοπίζεται ο όρχις στην έκτοπη θέση του. Κατόπιν, με μία δεύτερη μικρότερη τομή στο όσχεο, ο όρχις τοποθετείται στην φυσιολογική του θέση με τρόπο που εξασφαλίζει ότι δεν θα υποστεί συστροφή και δεν θα επιστρέψει πάλι στην έκτοπη θέση του.

Υπάρχει άλλη αντιμετώπιση στον αψηλάφητο όρχι;

Στο 15%-20% των αγοριών με κρυψορχία, ο όρχις δεν μπορεί να ψηλαφηθεί σε καμία θέση. Αυτό σημαίνει ότι: α) ο όρχις αυτός απουσιάζει εντελώς, ή β) ο όρχις αυτός βρίσκεται εντός της κοιλιάς (ενδοκοιλιακός όρχις)

Picture9

Σε αυτήν την περίπτωση, η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η λαπαροσκόπηση, δηλαδή ο έλεγχος της κοιλιάς με μία κάμερα δια του ομφαλού, ώστε να διαπιστωθεί η παρουσία ή απουσία όρχεος.

  1. Εάν ο όρχις βρεθεί και είναι ικανοποιητικού μεγέθους, μπορεί να διενεργηθεί ορχεοπηξία. Αυτό μπορεί να απαιτήσει ένα ή περισσότερα στάδια χειρουργικών επεμβάσεων.
  2. Εάν ο όρχις βρεθεί υποπλαστικός, τότε είναι αναγκαία η αφαίρεσή του.
Picture10
Picture11