general-image

Σκωληκοειδίτιδα

Από τις πιο συχνές επείγουσες καταστάσεις στην ειδικότητα της Παιδοχειρουργικής. Η διάγνωση πολλές φορές είναι μια δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους και η περίπτωση κάθε ασθενούς μπορεί να ποικίλλει κλινικοεργαστηριακά.

Η πρώτη υποψία συνήθως τίθεται από τον παιδίατρο που εξετάζει τον μικρό ασθενή και, εφόσον αποκλείσει άλλα πιθανά αίτια κοιλιακού άλγους, παραπέμπει το παιδί στον Παιδοχειρουργό. Ο εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στην διαγνωστική προσέγγιση του παιδιού με σκωληκοειδίτιδα. Η διάγνωση συνηθέστερα τίθεται κατόπιν ενδελεχούς κλινικής εξέτασης στον Παιδοχειρουργό.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται χειρουργικά. Από τις γνωστές τεχνικές, αυτή της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, ως ελαχίστως επεμβατική τεχνική, έχει κερδίσει έδαφος και έχει απόλυτη ένδειξη, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων που πρέπει να συζητώνται και να εξηγούνται στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού. Η λαπαροσκόπηση, πάντως, δίνει το πλεονέκτημα του σχηματισμού πληρέστερης εικόνας στην κοιλιά του παιδιού. Για παράδειγμα, στα έφηβα κορίτσια, πλεονεκτεί συντριπτικά στην διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών συνοδών χειρουργικών παθήσεων στα έσω γεννητικά όργανα των κοριτσιών, πράγμα δύσκολο με την ανοικτή τεχνική. Επιπλέον, πλεονεκτεί λόγω άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς, με ελαχιστοποίηση του πόνου και συντομότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Προσοχή απαιτείται, παρόλα αυτά, στην διαχείριση ενός παιδιού με πόνο στη κοιλιά, καθώς υπάρχουν πολλαπλά αίτια, τόσο παθολογικά, όσο και άλλα χειρουργικά πέραν της σκωληκοειδίτιδος, που προκαλούν κοιλιακό πόνο. Η κλινική εξέταση στον Παιδοχειρουργό, τα εργαστηριακά και απεικονιστικά εργαλεία θα δώσουν την λύση σε κάθε διαγνωστικό πρόβλημα