general-image

Συστροφή όρχεος

Η συστροφή όρχεος αποτελεί μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τον παιδοχειρουργό, καθώς είναι άκρως απειλητική για την βιωσιμότητα του όρχεος. Οποιαδήποτε εμφάνιση άλγους στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων του άρρενος θα πρέπει να εκτιμάται το συντομότερο από τον παιδοχειρουργό, ώστε να αποκλειστεί η συστροφή του όρχεος.

Ποιά τα συμπτώματα της συστροφής του όρχεος;

Ο ασθενής παραπονείται για οξύ, έντονο και συνεχή πόνο, σε όλη την επιφάνεια ή στο ήμισυ του οσχέου, που πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα έμετο. Πολλές φορές ο πόνος μπορεί να αντανακλά στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς.

Πώς τίθεται η διάγνωση της συστροφής του όρχεος;

Κατά την κλινική εξέταση, ο όρχις που πάσχει ψηλαφάται επώδυνος και το ημιόσχεο είναι διογκωμένο. Συνήθως ο συστραφείς όρχις ψηλαφάται σε υψηλότερη θέση και πιο οριζόντια τοποθετημένος σε σχέση με την φυσιολογική κατακόρυφη τοποθέτησή του. Ο ασθενής νιώθει έντονη δυσφορία. Κάποια αντανακλαστικά της κλινικής εξέτασης μπορεί να είναι κατηργημένα.

Picture15

Στη διάγνωση τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κλινική εξέταση. Συμπληρωματικό εργαλείο, γρήγορο, με μικρό κόστος, ακίνδυνο και μη παρεμβατικό, είναι το υπερηχογράφημα – triplex οσχέου, που διασαφηνίζει την έλλειψη αγγείωσης του πάσχοντος όρχεος, με οίδημα των περιβλημάτων του.

Picture17

Πώς αντιμετωπίζεται η συστροφή όρχεος;

Η ιδανική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εξερεύνηση του οσχέου. Τεχνικές προσπάθειας αποσυστροφής χωρίς γενική αναισθησία ή κατάλληλη αναλγησία, προκαλούν δυσφορία και πόνο στον ασθενή, ενώ δεν εξασφαλίζουν την μη επανεμφάνιση επεισοδίου συστροφής.

Συνεπώς, διενεργείται ερευνητική του οσχέου. Κατά την διαδικασία αυτή, ο πάσχων όρχις, αφού αποσυστραφεί και αποκτήσει την ορθή κατεύθυνσή του, ελέγχεται η βιωσιμότητά του. Ο χρόνος προσέλευσης στον παιδοχειρουργό από την στιγμή έναρξης της συμπτωματολογίας συστροφής είναι ο παράγοντας που θα κρίνει την μελλοντική βιωσιμότητα του όρχεος. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι αναγκαία η εξαίρεση του νεκρωθέντος όρχεος, ώστε να προληφθούν μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία του άρρενος.

Εφόσον ο αποσυστραφείς όρχις κριθεί βιώσιμος, διενεργείται ορχεοπηξία, δηλαδή καθήλωσή του εντός της φυσιολογικής του θέσης, με τρόπο που να αποτρέπει μελλοντική συστροφή. Απαραίτητη κρίνεται και η προληπτική ορχεοπηξία του έτερου όρχεος, ώστε να προληφθεί τυχόν συστροφή του στο μέλλον.

Κάθε πόνος στο όσχεο είναι συστροφή όρχεος;

Υπάρχουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να μιμούνται την συστροφή του όρχεος. Αυτές είναι:

  • Συστροφή ορχικής ή επιδιδυμικής απόφυσης του όρχεος
  • Ορχεοεπιδιδυμίτιδα
  • Ιδιοπαθές οίδημα οσχέου
  • Πορφύρα Henοch Schönlein
  • Κάκωση οσχέου
  • Περιεσφιγμένη βουβωνοκήλη
  • Υδροκήλη – κύστη σπερματικού τόνου
  • Νεόπλασμα όρχεος

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η επίσκεψη για διαγνωστική προσέγγιση στον παιδοχειρουργό, τον αποκλεισμό ή την αντιμετώπιση του επείγοντος και την τελική διάγνωση και αντιμετώπιση.